Gila gadgets

Google Memohon Kebenaran Daripada Kerajaan US Untuk Meneruskan Kerjasama Dengan Huawei

Bacaan < 1 minit

Google Memohon Kebenaran Daripada Kerajaan US Untuk Meneruskan Kerjasama Dengan Huawei

Selepas kerajaan US meletakkan larangan ke atas syarikat China yang bekerja dengan perniagaan tempatan, Huawei terpaksa menggugurkan perkhidmatan Google dari semua perantinya.

Google telah memohon untuk mendapatkan lesen dengan kerajaan US bagi memberi kebenaran untuk meneruskan perniagaan dengan syarikat China selepas beberapa hari Google meminta pengguna peranti Huawei supaya tidak muat-tepi (sideload) sebarang aplikasi Google secara tidak rasmi.

credit image <a href=httpsfuturumresearchcomgoogle applies for permission to resume business with huawei>FUTURUM<a>

Naib Presiden Google Play and Android, mendedahkan berita tersebut ketika bercakap dengan German News outlet DPA (Deutsche Presse-Agentur), walaupun beliau tidak menyatakan bila keputusan mengenai permohonan itu akan dibuat.

Menjelang akhir tahun lepas, Microsoft telah diberikan lesen untuk kekal menawarkan perisian Windows kepada produk komputer riba Huawei seperti MateBook 13.

Walaupun Huawei sedang berusaha untuk memperluaskan aplikasi yang tersedia di AppGallery, terdapat beberapa ketiadaan ketara di kalangan beberapa aplikasi yang lebih popular termasuk WhatsApp, Instagram, Netflix, Uber Eats, dan Messenger.

Sekiranya Google turut menerima lesen berkenaan, maka kita akan dapat melihat Huawei dapat terus menawarkan peranti mereka menggunakan sistem operasi Android dilengkapi perkhidmatan dan aplikasi Google. Secara tidak langsung akan membuatkan Huawei menjadi pilihan utama pengguna seluruh dunia.

SUMBER: TECHRADAR